AJÁNLÓ
 
05:00
2015. 05. 14.
Építőipari sorozatunk befejező részében egy destruktív folyamattal, a betonbontással ismerkedhetünk...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 05. 14.
A falak készítéséhez nemcsak egész falazóelemeket használunk. Sokszor előfordul,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 05. 14.
A hosszúságok mérése, szögek kitűzése, a függőlegesek és vízszintesek ellenőrzése...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 05. 14.
A beton cementből, vízből és adalékokból áll, megszilárdult állapotában mesterséges...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 05. 14.
Nagy választékban kaphatók a különböző tapaszolható és hengerezhető vakolatok,...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Vakolóhabarcsok

vakk.jpg

A vakolóhabarcsoknak kétféle feladatuk van. Az egyik kifejezetten esztétikai jellegű: lehetővé teszik, hogy a fal felülete egyenletes és szép legyen. Nagyon fontos azonban a vakolatok védelmi funkciója is: elsősorban a csapadék ellen védik a falazatot és így óvják azt a lassú tönkremenéstől, emellett azonban az átnedvesedést és a szükségtelen hőveszteségeket is megakadályozzák, különösen akkor, ha festékbevonattal is el vannak látva.

A vakolóhabarcsot belső és külső vakolatokhoz használjuk. Más követelményeket kell kielégítenie, mint a falazóhabarcsnak, ezért vakoláshoz nem is lehet ugyanazt a habarcsot használni. Felhasználáskor a vakolóhabarcs lágy legyen és tapadjon jól a falhoz. Megszilárdulás után olyan legyen, hogy a várható igénybevételeket jól elviselje.

vt3.jpg

Ugyanakkor rugalmas is maradjon, hogy a fal kisebb süllyedései és mozgásai esetén vagy a hőmérséklet-különbségekből adódó feszültségek hatására ne repedjen meg vagy ne váljon le. A felhasználás céljától függően a habarcsokkal szemben különböző követelményeket támasztunk.

A belső vakolat pl. legyen képes az emberi eredetű pára, valamint a főzés vagy zuhanyozás közben keletkező vízgőz felvételére, nehogy a falak „izzadjanak”. A külső vakolatok legyenek víztaszítók, nehogy az esővíz behatoljon a falakba. A vakolattal szemben támasztott ilyen eltérő követelményeket csak eltérő anyagokkal lehet kielégíteni, amelyeket mindig az adott  feladathoz  kell  igazítani. Az eltérő igénybevételekhez különböző vakolóhabarcsokat használjunk. A vakolóhabarcsok kötőanyaga mész, cement, gipsz és anhidrit lehet. Adalékul különböző szemcseméretű homokot használunk.
 
Építőipari sorozatunkban Max Direktor „Falazás, betonozás, vakolás” című könyvéből idézünk részleteket a kiadó engedélyével. A kötet a gyakorlatban számtalanszor kipróbált, hasznos ötleteken és mesterfogásokon keresztül mutatja be a szakterületet. Lépésekre bontva, ábrákkal és szöveges részekkel ismerteti az egyes műveleteket.  

  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek