AJÁNLÓ
 
10:00
2013. 01. 24.
Bútorlapból készült bútorok általánossá válásával együtt terjedtek el az ilyen bútorok...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2013. 01. 24.
A posztunk címe lehetett volna az is: 'A csomók alkonya'. Azt gondoljuk, nem csak a barkácsoló...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2013. 01. 24.
Az őszi avarhullással együtt jár néhány speciális szerszám. A lombfúvókról már volt...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2013. 01. 24.
Mai műtárgyunk egy igazán különleges kis szerszám. Gyerekkoromban még nem tudtam, hogy létezik...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2013. 01. 24.
A kaparásról, mint munkafolyamatról volt már szó a feszítővasaknál, természetesen...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A hét műtárgya - A satu

A saturól két meghatározó élményem van. Az egyik a haverom azonos nevű kutyája, aki egy napos délután úgy tépte le rólam a gatyát, mintha rajtam se lett volna. A másik a Casino című film idevágó jelenete (18+) Nem tudom, melyik volt nagyobb élmény. Emellett, bármilyen meglepő, a satu egy szerszám is. Nem is akármilyen. A satu a rögzítőszerszámok terminátora.

parhuzamsatu.jpg

A satut leginkább a fémiparban használják, munkadarabok rögzítésére. Két egymás felé mozgó szorítópofáját szét lehet nyitni és össze lehet csukni. Mindezt az álló pofán keresztül küldött és a mozgórészben rögzített menetes szár (orsó) segítségével tehetjük meg. Ezek közé a pofák közé lehet mindenféle dolgot beszorítani. Létezik asztalos satu is ezt én leginkább a munkapad részeként láttam eddig. A hagyományos satukat külön rögzítik a munkapadhoz.
Mindennapi életünk során bármikor előfordulhat velünk, hogy vágni, fűrészelni, hajlítani vagy reszelni, esetleg menetet metszeni támad kedvünk. Ilyenkor illik rögzíteni a munkadarabot, vagy adott esetben a szerszámot. Na erre való a satu.

satu_1.jpg
A satu részei


Eddig a satu négy fő típusával találkoztam. Biztos vagyok benne, hogy ti majd írtok még pár fajtát. Ne fogjátok vissza magatokat! Nézzük át ezúttal az általam ismert négyfélét!

Kovácssatu (akár egy futballhuligán neve is lehetne)
Fontos tulajdonsága a kovács satunak, hogy a rögzítőpofák egy ív mentén képesek mozogni. Ez a szerszám bírja a kiképzést, anyaguk ugyanis strapabíró kovácsoltvasvas. Lehet ütni-verni, bírni fogja. Ezek az anyagok erős mechanikai igénybevétel, mondjuk ütés, hatására nem kopnak, hanem egyre keményebbek lesznek. A kovács satu hátránya, a már említett speciális kiképzéséből adódik. Nagyobb munkadarabok befogásánál nem biztosít ugyanis egyenletes szorítást.

kovacssaturajz.jpg
A kovács satu, és az ő alkatrészei.

Csősatu
Hengeres testeket, például csöveket lehet vele nagy biztonsággal megfogni. Víz-, gáz-, és fűtésszerelők legjobb barátja. Erre a szerszámra nem érdemes beruházni, inkább kérjünk kölcsön, ha úgy adódik.

csosatu.jpg
A csősatu

Párhuzamos satu
Így nevezzük azokat a satukat, amiknek a két szorítópofája párhuzamosan mozog. Sokkal precízebb, mint például a kovács satu, viszont öntöttvas anyaga miatt kevésbé bírja a mechanikai terhelést. Ne nagyon kalapáljunk rajta. Az öntöttvas túl rideg és törékeny anyag ehhez. A kopásállóság miatt csak a szorítópofákat készítik acélból. 

parhuzamossatu.jpg
A párhuzamsatu

Műszerészsatu
Kisebb méretű munkadarabok finom megmunkálásához használható. Erre a satura nyilván nem illik a fent említett "terminátor" elnevezés, hiszen nem kimondottan strapabíró darab. Akár szorításkor is el tudjuk törni. Olyan változatban is kaphatók, melyet állítható szorítópofával szereltek fel. Finom darabok, vigyázzunk rájuk.

muszereszsatu.jpg
A műszerészsatu

A már, kelleténél többször említett fémipari alapképzésem során, sok esetben szükség volt alumínium-lemezből hajlított közbetétre, melyeket a szorítópofákra helyezve nem barmoltuk össze a munkadarab felületét. Hasznos kis trükk.

Az sem mindegy, hogy a satu felszerelésekor milyen magasságban helyezzük azt el. Kaphatók olyan satuk is, melyeknek állítható a magasságuk. Az alábbi ábrán megfigyelhetitek, hogy mi a szakmailag indokolt magassága a szorítóeszköznek. A Sassoon-frizurás figura nem a pihenőidejét tölti, hanem a könyökével ellenőrzi a satu helyes magasságát.

satumagassag.jpgKövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek