AJÁNLÓ
 
05:00
2014. 02. 27.
Bútorlapból készült bútorok általánossá válásával együtt terjedtek el az ilyen bútorok...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 02. 27.
A posztunk címe lehetett volna az is: 'A csomók alkonya'. Azt gondoljuk, nem csak a barkácsoló...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 02. 27.
Az őszi avarhullással együtt jár néhány speciális szerszám. A lombfúvókról már volt...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 02. 27.
Mai műtárgyunk egy igazán különleges kis szerszám. Gyerekkoromban még nem tudtam, hogy létezik...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 02. 27.
A kaparásról, mint munkafolyamatról volt már szó a feszítővasaknál, természetesen...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A hét műtárgya: az okostelefon

rock-phone.jpg

Ha nincs eszed, legyen noteszeokostelefonod!

Egyre sűrűsödnek a postaládámban a szerszámgyártók okostelefon-alkalmazásairól szóló levelek, és nagyon jól van ez így.

Rövid összefoglaló, hogy mi van abban a kis dobozban, amit én pl. naponta ötször-hatszor leejtek:

toughphone.jpg

  • Gyorsulásérzékelő.
    Ennek a szenzornak a segítségével változtatja a telefon a kijelzőn a portré és a tájkép nézetet (a telefon elforgatásakor ugye a három tengely jellegzetes, jól leírható gyorsulást végez). Ugyanakkor ennek az adatait használják még például a lépésmérő, edzésnaplót készítő programok is.
    Itt megtekinthető egy videó arról, hogy a gyakorlatban milyen megvalósítással működik.

  • Giroszkóp.
    Ez már finomabb szenzor, a három tengellyel bezárt szöget tudja mérni, ezt használják a telefon döntögetésével vezérelhető játékok, vagy például az égbolton repülőjáratokat figyelő és azonosító program.

  • Magnetométer.
    Mágneses térerőt érzékel. Alapvetően iránytűként való használatra találták ki.

  • Fényérzékelő.
    Érzékeli a telefon körüli fényviszonyokat, például ha kilépünk a napfényre, akkor ennek köszönhetően nő meg a kijelző fényereje.

  • Közelség érzékelő.
    Érzékeli, ha a fejünkhöz szorítjuk a telefont, ilyenkor leveszi a kijelző fényerejét, és zárolja a billentyűzetet, nehogy beszélgetés közben a fülünkkel elindítsunk egy nagyösszegű utalást.

  • GPS.
    Ennek segítségével nem csak mi, de a telefonunk, és a rajta futó programok is tudhatják, hogy hol vagyunk.

  • Fényképezőgép.

Ezek az érzékelők a modern okostelefonokban általában már megtalálhatóak, bár a telefon kategóriájától függően különböző minőségben.

Mindezeket kombinálva a telefon számítási és adattárolási képességeivel, valamint egy internetkapcsolattal, remek eszközt kaphatunk a munkáinkhoz. Rengeteg olyan applikációt találhatunk mind Androidos, mind iOS-es telefonunkhoz, ami megkönnyítheti az életünket barkácsolás, építkezés, szerelés közben. Ezekből válogattunk ki néhány példát, amik jól jellemzik az okostelefonokban rejlő lehetőségeket – mind felhasználói, mind üzleti szempontból.

Fémdetektor

Ez a program (és még sok másik) a magnetométer segítségével próbálja kimutatni a fém közelségét:

A dolog hátránya, hogy a mágnesesség miatt csak a vasat, vagy más magnetikus fémet érzékel, a rézdrótot például nem (a hagyományos fémdetektorok rádióhullámmal működnek), ezért ne ezzel keressünk a falban vezetéket. Az én okostelefonom a butábbak közé tartozik, ezért látványos eredményt nem nagyon értem el, csak olyan közelről, hogy egy mágnessel a kezemben is jobban jártam volna.

Távolság, magasság, szög mérése

Ez a programcsomag komplett szerszámosláda. Távolság, magasság, szög, zaj, sebesség, mindent megmér.

magassagmeres.jpg

Különböző mérési technikákat használ a mérési intervallumtól függően, a trigonometrikus például a giroszkóp szög adatait használja (és azt, hogy milyen magasan tartjuk a kamerát). Mint az applikáció honlapján szereplő értékeléseknél látható, van, akinél tökéletesen működik, van akinél használhatatlan. Ez egyrészt azon múlik, hogy kinek milyen telefonja van, mennyire jól kezeli a szenzorokat a program, másrészt a szükséges kalibrálási és használati útmutatókat mennyire figyelmesen olvassák el. Az alkalmazásokat bemutató videókban látható, hogy kell egy kis előkészület a legtöbb méréshez.

Egy szinttel feljebb

Ha valakinek megbízhatóbb adatokra van szüksége, választhat egy bővítményt is a telefonhoz:

ic4.jpg

Ez a kiegészítő egy lézeres távolságmérő, amit iPhone-hoz csatlakoztatva a telefonon rögzíthetjük a mérési eredményeket. Az alap távolságmérés mellett rárajzolhatjuk a telefonra a közelítő alaprajzot, majd a mérések eredményeivel precíz végeredményt kapunk. Ezzel a módszerrel a telefon a mérőeszköz irányítópultja és adatrögzítője. Egy hagyományos, hasonló árfekvésű (25-30.000 forint) lézeres távolságmérőhöz még kockás papír kell, ezzel viszont rögtön tárolhatjuk is az adatokat, jegyzetelhetünk az alaprajzra, terveket készíthetünk.

Online

A szenzorok mellett vonzó perspektívát kínál az internetkapcsolat is. Az alap, ha egy gyártó honlapjának van mobilos változata is, ilyen például a Dremel:

dremel_1.jpg

Gyorsabb, könnyebb böngészést kapunk mobilon (és még a videók se indulnak el maguktól, mint a számítógépes oldalukon).

Ennél kicsit előremutatóbb szolgáltatás a francia Chaffoteaux épületgépészeknek készült alkalmazása: a támogatott kondenzációs és atmoszférikus kazánok vonalkódját beírva a programba, megkapjuk a szerelési útmutatókat, hibakódokat, robbantott ábrákat.

robbantott.jpg

Ez az alkalmazás gyakorlatilag csak egy adatbázist tesz könnyen elérhetővé mobilon, de a felhasználási területen (helyszíni kiszállással végzett szerivezelések) pont erre van szükség.

bosch.jpg

A Bosch Toolbox alkalmazása a gyártó teljes szerszámkatalógusát teszi elérhetővé, amihez fényképen történő jegyzetelés, projekt dokumentáció, mértékegység-átváltó, zseblámpa funkció és keresés a viszonteladói hálózatban funkciók is járnak.

elemlampa.jpg

A végére egy itthon nem annyira kihasználható applikáció maradt, ami láthatóan nem íróasztal mellett született:

smallhome-depot.jpg

A Home Depot a legnagyobb amerikai építkezési alapanyagokat és felszereléseket forgalmazó hálózatlánc. Az általuk most kiadott alkalmazásban több olyan funkció is található, ami vonzóvá teszi a pénzköltést:

  • a termékkatalógus aktuális raktárkészletet is mutat áruházanként

  • térképen megmutatja, hogy az adott termék hol található az áruházban

  • a termékek nevét szóban is megadhatjuk, a Sirinél (az Apple telefonjainak beszédfelismerője) állítólag jobb hatékonysággal értelmezi a beszédet

  • keresés lefényképezett vonalkód alapján, és rögtön hozzáadható a termék a megrendelési listához

  • biztonsági adatlapok letöltése

  • költségbecslés

  • számlatörténet: a vásárláskor kapott számla vonalkódját lefényképezve elvileg visszakereshetőek a számlán szereplő tételek

A programról a például a Tools in Action oldalon lehet olvasni részletesebb leírást. Az ismertetőben leírtak szerint a koncepcióval – több más tesztelővel egyetértésben – elégedettek, a megvalósítás egyes részei lehetnének gördülékenyebbek. Mindenesetre ez az irányvonal valóban kölcsönösen előnyös lehet egy kereskedelmi láncnak és a vásárlóinak egyaránt.

És amikor még ez volt a telefonok csúcsa:

A hét műtárgyait a Netszerszámtól kunyizzuk
netszerszam_logo.jpg


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek