AJÁNLÓ
 
10:00
2013. 07. 04.
Bútorlapból készült bútorok általánossá válásával együtt terjedtek el az ilyen bútorok...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2013. 07. 04.
A posztunk címe lehetett volna az is: 'A csomók alkonya'. Azt gondoljuk, nem csak a barkácsoló...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2013. 07. 04.
Az őszi avarhullással együtt jár néhány speciális szerszám. A lombfúvókról már volt...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2013. 07. 04.
Mai műtárgyunk egy igazán különleges kis szerszám. Gyerekkoromban még nem tudtam, hogy létezik...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2013. 07. 04.
A kaparásról, mint munkafolyamatról volt már szó a feszítővasaknál, természetesen...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A hét műtárgya: sniccer

A cserélhető pengéjű kések a szerszámok közül talán a legfunkcionálisabbak: mindig kéznél kell, hogy legyenek, gyorsan üzembe helyezhetőek, bírniuk kell a mostoha körülményeket. Vághatunk velük tapétát, kötelet, kartonpapírt, gipszkartont, kábelt, nem számít, ha kicsorbul vagy eltompul, elég csak pengét cserélni, vagy letörni a penge végét, és kitolni egy újabb szakaszt. Az áruk aránylag kis tartományban szór,  az 1-2000 forintos sávban találjuk a legtöbbet. Igazából nincs nagy különbség köztük.

A kések pengéjének alapanyaga leggyakrabban SK-5 szénacél, a markolat pedig műanyag vagy fém, esetenként gumi borítással. Ez az acél kemény (HRC60 körül), magas szén és mangán tartalommal rendelkezik, jól tartja az élét, ugyanakkor rugalmas is.

image001.jpg

Az első tördelhető pengéjű kést 1956-ban Okada úr, az Olfa cég alapítója találta ki (állítólag a táblás csoki törögetése közben; kedves képregény az egész Olfa-sztoriról itt), a penge szélessége és dőlésszöge azóta is szabvány.

Az Olfa kések emellett a jellegzetes tojássárga színükről is ismertek:

image003.jpg

Ennek a késnek a formája pedig a legenda szerint úgy alakult ki, hogy Okada úr egy folyóparton több száz követ vett kézbe, hogy lássa, melyik alakja fekszik a legkényelmesebben a kézben.

És a jelenkor formatervezése a skandináv halacskás márkától:

image005.jpg

Ipari felhasználásban alapvetően kétféle cserélhető pengéjű kés van: a trapéz pengéjű és a tördelhető pengéjű.

A trapéz penge egyik fele lóg ki a kés markolatából, ha tompulni kezd, akkor elég megfordítani a pengét:

image007.jpg(forrás: http://www.ck.hu)

A penge lehet fix, vagyis nem visszahúzható, és ugyan kevésbé biztonságosak, mint a visszahúzható társaik, ugyanakkor ezeknek a késeknek a legstabilabb a pengemerevsége. Nincs mozgó alkatrész, nem kell hely a csúszáshoz. Emellett olcsóbbak is.

A visszahúzható pengéjű kések közt találhatóak a biztonsági kések, ezeken egy gombot megnyomva kell kitolni a pengét, viszont a gomb elengedése után rögtön vissza is csúszik.

A penge cseréjéhez illetve megfordításához általában szét kell nyitni a kés nyelét, így hozzá lehet férni a pengéhez. A pengének kialakított terület általában mágneses, hogy a markolat összecsukása közben ne essen ki.

image009.jpghttp://www.stanley-deutschland.de

A markolatban szinte minden késnél tárolható pár tartalékpenge. Az extra felszereltségű késeknél a pengecsere automatikus, egy gomb megnyomásával eltávolíthatjuk a régi pengét, majd egy másik gomb segítségével „újratárazhatjuk” a kést.

A trapézpengés kések egy mostanában terjedő alcsoportja a bicskaszerűen összecsukható kés:

image011.jpghttp://www.irwin.com/

Ezek a kések ötvözik a fix pengéjű kések pengemerevségét a visszahúzható pengéjű kések biztonságával, mivel a mozgó rész a kés közepén található, és sokkal könnyebben stabilizálható, mint a markolat végének és a pengének a találkozási pontja. (Természetesen létezik összecsukható és visszahúzható pengéjű kés is.)

osszecsukhato-visszahuzhato_1.jpg

Hátrány viszont, hogy ezeknél a késeknél az egy kézzel történő üzembe helyezés gondot okozhat. És természetesen ezek a kések a felső ársávban találhatóak, 3-4000 forint körül.

Érdekes koncepció még a Bahco rugós megoldása is (1:20 körül):

 

image013.jpg

A visszahúzható késekhez különféle alakú, akár fűrészfogas pengét is használhatunk.

A tördelhető pengéjű kések természetesen kihúzhatóak. A pengék rögzítése általában csavaros vagy gombos:

image015.jpg

image017.jpg

Ezeknél a késeknél a penge merevsége még inkább támogatásra szorul, a fenti, csavaros képen látható megoldást szokták használni: egy fémsínben fut a penge, a sín pedig akár a nyélből is kilóghat, hogy a vágófelülethez minél közelebb vezesse a pengét.

Ugyan az SK-5 acél kevéssé hajlamos a szilánkos törésre, a pengék tördelését vagy a kések nagy részén megtalálható tördelővel, vagy fogóval kell elvégezni.

Három méret terjedt el: 9mm, 18mm és a 25mm szélességű pengékhez gyártják a kések nagy részét. A trapéz pengéhez hasonlóan általában ezek is SK-5 acélból készülnek, ugyanakkor kicsit vékonyabbak.

Modellezők körében népszerű a szike, ami szintén egy cserélhető pengéjű kés. Kisebb erőt, de éles pengét igénylő feladatokhoz használják, toll-szerű nyele révén finom mozdulatokat tesz lehetővé:

image019.jpg

Egy másik elterjedt hobbiszerszám a körkés, vagy textilvágó kés, szintén cserélhető és visszahúzható pengével:

image021.jpg

És akkor zene:

A hét műtárgyait a Netszerszámtól kunyizzuk
netszerszam_logo.jpg


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek