Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Egy neve elhallgatását kérő hölgy olvasónk nemrég szemben találta magát egy gázszerelővel, akit ő maga hívott, hogy segítsen rajta. Volt oly kedves és elküldte nekünk élménybeszámolóját a műtéttel kapcsolatban. Alább olvashatjátok Vigyázat! Szókimondó szövegek!

"Nem, nem Kelemen Annácska politikuslerántós felnőtt regényéről, hanem a hazai szakikultúráról szól ez az írás.

Minden évben megroggyan a FÉG gyártmányú falimelegítőnk, meleg víz nélkül pedig nem jó lakni. Száz éve ugyanazt a gázszerelőt hívjuk, mert egy haverunk, haverja. De pofátlansága miatt megfogadtam, hogy soha többet, aztán mégis……Volt hogy belenézett a FÉG-be, megfújta majd távozott, előtte kért 12 ezer forintot a fújásért. Akkor szóvá tettem, hogy ezzel a tarifával az ország leggazdagabb emberei a trombitások, fagottosok, kürtösök, de nem vette a lapot.

(X) Sokan vagyunk abban a helyzetben, hogy háztartásunk, lakásunk fűtése és ezzel kapcsolatosan melegvízellátása átépítésre, felújításra szorul. Az első gondolat, ami ilyenkor megfogalmazódik: "mi legyen az energia forrása".

Tisztítsunk fúvókákat

Blogunk kedvenc témái a maihoz hasonlók. A közvélekedés szerint a gázzal kapcsolatos eszközök még az elektromosságnál is veszélyesebbek, az ilyenekhez képesítés nélküli embernek nem volna szabad 5 méternél közelebb mennie. A biztonsági megfontolások iránt igazán érzékenyek azt mondják, maga a gáztűzhelyek használata is veszélyes és külön szakembert igényelne.

Manapság a legtöbb esetben a lakás/ház fűtését biztosító kazán a lakás valamelyik helyiségében van elhelyezve. A modern gázkazánok és kombinált fűtőberendezések viszonylag kicsik, esztétikusak és biztonságosak. Azonban kertes házak esetén - főképp vidéken - még mindig sok a fa- vagy más szilárd tüzelésű kazán. Vagy mert nincs is elérhető gázszolgáltatás, vagy mert fával fűteni bizony manapság a legolcsóbb megoldás. Ezekben az esetekben gyakori, hogy a kazán nem a lakásban kerül elhelyezésre, hanem egy külön kazánházban lakik. Ilyenkor pedig a forró vizet szállító csövek egy szakaszon a fűtendő lakáson kívül haladnak, hőszigetelésük tehát igen fontos.

cső1.jpg

Villanyfűtés

Magyarországon alig alkalmazott, szinte tabuként elutasított megoldás az elektromos fűtés. Ennek az okairól sokat lehetne vitatkozni, de a gázenergiánál jelenleg mintegy háromszor magasabb ára valószínűleg a legfontosabb szempont. Az árkülönbség ellenére a kisebb házak, lakások fűtése nem feltétlenül drága árammal. Nézzük, milyen lehetőségeink adódnak a témában.

PIC00002021-00cns a fürdőben (1).jpg

Zuhanykabin beépítése

Többen a fürdőszobájukban sok helyet foglaló kádjukat a helytakarékosabb zuhanykabinok valamelyikére szeretnék cserélni. A választék bőséges, ám nem árt a célnak leginkább megfelelőt alapos megfontolás után kiválasztani. Ugyanis fontos a méretük, formájuk és a beépítésük ideális helyének a megválasztása. A megfelelő típus kiválasztása után azonnal felvetődik a beépítésüknek a problémája. Az egyszerűbb változatoknál ez nem is tűnik olyan nehéz feladatnak. Az igényesebb változatok teljes beépítését azonban célszerű szakemberre bízni. A szerényebb kivitelű változatok azonban - némi segédlettel - saját kezűleg is beépíthetők. A posztban látható fotók illusztrációk!

zuhany01 (1).jpg

Lakásfelújításoknál, vízvezeték bővítéseknél a hagyományos fémcsöveknél előnyösebben használhatók az ún. ötrétegű műanyagcsövek. A csövek viszonylag olcsók, és alkalmazásukkal a vezetékhálózatok, vagy bővítések gyorsan kialakíthatók akár saját kezűleg is.

otretegu02 (1).jpg

Amit egy kéménynek tudnia kell

Ha kisiskolásokat kérdeznénk arról, hogy mi az a kémény, akkor nagy százalékban azt a választ kapnánk, hogy egy cső, ami füstöl a ház tetején. Hozzáteszem, hogy valószínűleg felnőttek esetében is hasonló válaszokat kapnánk, némi kiegészítéssel.

A kémény magában álló vagy építményekkel szervesen összekapcsolt függőleges gáz- vagy levegőelvezető csatorna. A gázelvezető kémények rendszerint valamely tűzhellyel kapcsolatosak s céljuk az, hogy a huzat növelésével az égést elősegítsék, a levegőelvezető kémény feladata pedig az épületekben összegyűlő romlott levegőnek eltávolítása, s e réven friss külső levegőnek beszívása, vagy pedig friss külső levegőnek bevezetése. Bővebben: Wikipédia

A kémény tehát, mint azt fent is is olvashatjátok, ennél sokkal bonyolultabb, a jó kémény pedig kimondottan bonyolult dolog. Számos olyan tényezővel találkozhatunk, ami nagyban befolyásolja füstelvezető-rendszerünk hatásfokát. Az alábbiakban összegyűjtöttünk pár hatásfoknövelő megoldást, amire érdemes odafigyelni kéményünkkel kapcsolatban.

kemeny.jpg

A legutóbbi hőszivattyús posztunkhoz született kommentek kapcsán úgy gondoltuk, hogy szakértő segítségét kérjük és megpróbálunk tisztába tenni néhány fontos részletet és tudnivalót a hőszivattyúkkal kapcsolatban. Segítendő a megfelelő készülék kiválasztását a későbbi csalódások elkerülése végett.

levegos hoszivattyu.jpg

Egyszerűen fogalmazva, a csőhéjak csövek szigeteléséhez használatos műszaki eszközök, melyek esetünkben tekercselt eljárással készülnek. Az utóbbi időben két új termék is piacra került e tárgykörben. Ezek az új fejlesztésű csőhéjak, tervezésüknek köszönhetően, nagyban megkönnyítik a velük való munkát, a felhasználók legnagyobb örömére. Ismerkedjünk meg velük!

Ezek tehát a tekercselt kőzetgyapot csőhéjak, melyeket sima és alukasírozott felülettel is megtalálunk, ha a megfelelő helyen keressük őket. Mint az a nevükből is kiderül, ezek a termékek az úgynevezett tekercselt eljárással készülnek, amellyel simább felület és jobb hőszigetelő képesség érhető el. Az IPS 620 tekercselt koncentrikus szálelrendezésű, csiszolt felületű kőzetgyapot csőhéj fűtő- és klimatizációs csővezetékek hő-, hang- és tűzvédelmi szigetelésére alkalmas. Maximális üzemi hőmérséklete 620°C. A termék A1 tűzállósági besorolású. Ez lefordítva, hogy a nagyi is megértse, a nem éghető kategóriába tartozik. A minimális gyártási tűréseknek köszönhetően nagyon jó méretpontosságú. A csőre való felhelyezés megkönnyítése érdekében egyik oldalán hosszirányú hasíték található (a szemközti oldalon félig vágva).

IPS620.jpg

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek