Evőeszközök kifényesítése
2014.03.07. 05:00 | nos 0 Komment
Manapság az evőeszközök többsége rozsdamentes acélból készül. Az úgymond ünnepi „eszcájgok” természetesen csak ritkán, családi összejövetelek alkalmával kerülnek a terítékek mellé és így sokáig újszerű állapotban maradnak. Ám a mindennap használt evőeszközök egy idő után fokozatosan elvesztik a fényüket, színük pedig szinte észrevétlenül elszürkül. Ezt a gyakori mosogatás, a nem kellő szárazra törlésük miatt a felületükön kialakuló korróziós réteg okozza. A minden napi étkezésekhez használt kések éle is kopik, a villák köze is elszíneződhet és a kávés kanalakon lehet leginkább észrevenni a gyakori használat miatti fényvesztést és szürkülést. Nos, ezen viszonylag könnyű változtatni egy alaposabb utófényezéssel.
Fotó: Romy Alcoriza
Ehhez finom, fémhez való polírpaszta és magas fordulatszámú, pl. Dremel, vagy Einhell gyártmányú kis multigép tokmányába fogott kis átmérőjű, szélesebb nemez-, vagy textil korong szükséges. Az evőeszközök közül előbb a kanalakat kell vékonyan bekenni a fémhez való polírpasztával, majd ezt követően a tokmányba fogott polírkoronggal közepes fordulatszám fokozattal használt koronggal lágyan átsimítani a felületeket.
Nemez polírozókorong
Ezt mindig az evőeszköz hosszában végig vezetett koronggal célszerű elvégezni. Kerülni kell az erőteljes nyomást, mert a magas fordulatú korong kikaphatja a kézben tartott tárgyat. A felületről a korongra tapadt paszta szemcséi fokozatosan eltávolítják a felületi lerakódásokat és az evőeszköz egyre inkább visszakapja az eredeti fényességét. Az éleket is ajánlott lepolírozni, ám az erőteljesebb felületi karcok ezzel nem fognak eltűnni. A polírozás is hagy maga után finom karcokat, ezért kell mindig a hossztengely irányába koptatni az evőeszközök felületét. A polírpasztát (Sidolt, vagy Inox tisztítópasztát) azonban soha nem szabad a korong palástjára kenni, mert az az első fordulattal még az a legsűrűbb anyagot is szétszórná, amit jobb elkerülni. Kevés anyagnak a felületre kenésével is jó eredményt lehet elérni a legtöbb evőeszköznél. A már kifényesedett evőeszközt meleg, mosogatószeres átöblítés után teljesen szárazra kell törölni.
A villák ágainak a közét pedig a gépbe fogott karbon szálú keskeny csapos kefével lehet fényesre koptatni, a szer maradéka pedig kefés mosással távolítható el.
A késeknek általában csak a nyelét kell átfényezni, bár ez a kialakításuktól függ. A pengék elkopott élét pedig – még a fogazottan köszörülteket is – egy falapra kétoldalas ragasztószalaggal felragasztott 600-as polírpapírral hosszában többször az él mentén lapos szögben végig húzva újra élezhetők. A pengéknek azonban csak az élét szabad finoman és lapos szögben hosszában kifenni, különben a polírpapír a pengén nem kívánatos nyomot hagy. Így újra élessé tehetők az étkezési késpengék mégpedig szinte nyomtalanul.
Az ilyen evőeszköz felújító munka ugyan elég időigényes, de az újra csillogó fémes felületek megérik a fáradságot, még akkor is, ha a gyakori használat okozta durvább felületi karcok ezzel nem tüntethetők el. A továbbiakban pedig az evőeszközök mosogatás utáni teljesen szárazra törlésére nem árt nagyobb gondot fordítani. A dörzsis szivacsot pedig a mosogatásnál mellőzni kell.
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
Utolsó kommentek