AJÁNLÓ
 
05:00
2015. 04. 30.
Építőipari sorozatunk befejező részében egy destruktív folyamattal, a betonbontással ismerkedhetünk...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 04. 30.
A falak készítéséhez nemcsak egész falazóelemeket használunk. Sokszor előfordul,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 04. 30.
A hosszúságok mérése, szögek kitűzése, a függőlegesek és vízszintesek ellenőrzése...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 04. 30.
A beton cementből, vízből és adalékokból áll, megszilárdult állapotában mesterséges...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 04. 30.
Nagy választékban kaphatók a különböző tapaszolható és hengerezhető vakolatok,...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Falazás: habarcsok

A habarcs homok,  kötőanyagok és víz keveréke. Vannak olyan habarcsok, amelyeket falazáshoz és vakoláshoz egyaránt lehet használni, de olyanok is, amelyek csak az egyik vagy a másik célnak felelnek meg.

homokfo.jpg

A legtöbb habarcs fő alkotórésze  a  homok.  Elsősorban  ez határozza meg a habarcs tulajdonságait. A szokásos habarcshoz általában 0…4 mm szemcseméretű    homokot    használunk. A készhabarcs általában kisebb szemcseméretekkel készül. Finom vakolatokhoz finom homokot használunk. A vakolóhabarcs homokjához adott durva adalékok célja a felület struktúrájának kialakítása.

 A   habarcs   keverésekor   az alkotók mennyiségét térfogatrész alapján határozzuk meg. Ügyeljünk arra, hogy a térfogatrészek valóban minden szempontból azonos mennyiségi egységek legyenek, mert pl. egy lapátnyi nedves homok lényegesen több anyagnak felel meg, mint egy lapát száraz homok. Csak tiszta, átlátszó vizet használjunk, legjobb a vezetékes víz. A gépi keverést (forgódobos  keverő)  nagyobb  mennyiségeknél célszerű alkalmazni.

homok.jpg

Homok

folyamihomok.jpg

Folyami homok

Minden habarcsfajta megvásárolható készhabarcs formájában is. A készhabarcsnak sok előnye van: nem kell külön megvásárolni az adalékanyagokat és kötőanyagokat, a habarcshoz csupán vizet kell adni és össze kell keverni, a habarcs minősége állandó. A készhabarcs az összes eléképzelhető javítási munkához kis kiszerelésben is kapható. Vannak olyan univerzális habarcsok is, amelyeket sokféle célra lehet használni.


Jó tanács: A kötőanyagok és a habarcs kiszárítják a bőrt, azoktól kezünk bőre kirepedezik. Amikor habarccsal dolgozunk, viseljünk védőkesztyűt, munka előtt és után pedig alaposan krémezzük be kezünket.

A habarcscsoportokat a készítésükhöz felhasznált kötőanyagok szerint nevezzük el, ezek adják meg a habarcs különböző tulajdonságait. A mészhabarcsok viszonylag kevéssé terhelhetők, viszont nagyon jó páraáteresztők, azaz „lélegző vakolat” készíthető belőlük.   A   mészcement   habarcsok fokozottabban terhelhetők és a csapadékkal szemben is jobban ellenállnak. A cementhabarcsok erős terheléseket is kibírnak, nagyon kevés vizet vesznek fel és nedvesség ellen jobban szigetelnek.

keszhabarcs.jpg

A gipszhabarcsok gipsz, mész és különböző szemcsézetű homok keverékéből álló készhabarcsok; nagyon jó páraáteresztők, „lélegző” bevontok, viszont csak belső vakolatokhoz alkalmasak. A jelentős mennyiségű műanyagot (műgyantát) tartalmazó habarcsokat szerves habarcsnak nevezzük, ezeket csak vakolási munkákhoz lehet használni.

Építőipari sorozatunkban Max Direktor „Falazás, betonozás, vakolás” című könyvéből idézünk részleteket a kiadó engedélyével. A kötet a gyakorlatban számtalanszor kipróbált, hasznos ötleteken és mesterfogásokon keresztül mutatja be a szakterületet. Lépésekre bontva, ábrákkal és szöveges részekkel ismerteti az egyes műveleteket.  

  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek