AJÁNLÓ
 
10:00
2013. 10. 26.
Lyukat persze a legegyszerűbb fúróval készíteni, azonban házilagos körülmények között...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2013. 10. 26.
Péntek lévén autós téma kéne. Azt gondoltam, talán akadhat az olvasóink között olyan szülő,...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2013. 10. 26.
A legprecízebb és leggondosabb olvasónkkal is megesett már biztos, hogy valami fontosat otthon...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2013. 10. 26.
Jött két privát hozzászólás a lemezjátszós sorozathoz, ezek adták ennek a posztnak az apropóját....
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2013. 10. 26.
Nemrég megírtuk, milyen is egy furdancsos hétvégéje. Na, most kiderült, hogy a karácsonya...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Falikar faágból (Hobbit style)

Az úgy volt, hogy egy barátomnál járván mutatott egy frissen vásárolt T…. gazdaságos lámpaernyőt, amelyről csak otthon állapította meg, hogy E14-es foglalathoz való, nem a vastagabbik E27-hez, amire szüksége lett volna. Miután az ernyő szerintem mutatós, magamhoz vettem, hogy kitalálok hozzá valami hasznosítási módot.

kar2.jpg

Hazafelé vettem hozzá egy E14 foglalatot. Vezeték meg kapcsoló általában van itthon, úgyhogy arra nem volt szükség.

Itthon arra jutottam, hogy a legjobb talán az volna, ha egy jópofa faág-lámpát konstruálnék, úgyhogy körbenéztem a tűzifák között, hátha találok valami alkalmatos görcsös fadarabot. Az ideális persze ilyenkor az, ha az ember rögtön a fáról vág egy megfelelő formájú ágat, annál is inkább, mert a frissen vágott ágakról a legkönnyebb lepucolni a kérget. Azonban tapasztalat, hogy az ilyen ágak a száradás folytán azért még változtatják az alakjukat, és simán előfordulhat, hogy a mondjuk pont vízszintesre belőtt lámpaernyő egyszer csak elkezd ferdülni, mert az ág száradás közben vetemedik. Ráadásul nyilván felületkezelni is legalább nagyjából száraz állapotban ildomos csak.

Ezt az akácdarabot találtam:

kar1.jpg

Gondolom mindenki számára világos, hogy ezt eleve falikarnak növesztette az anyatermészet.

A pucolás nem volt egyszerű, de azért valahogy sikerült. Egy ilyen göcsörtös ágnál jóval nehezebb megtalálni a kéreg és a kemény faanyag határvonalát, pedig az igazi akkor lesz a darab, ha ennél a természetes határvonalnál tudjuk lepucolni az ágat. Ilyenkor gyakorlatilag nincs szükség csiszolásra, ahogy a kéreg elválik a kemény faanyagtól szép sima felületet nyerünk. Jelen esetben a sok hepehupa és göcs miatt sajnos ráspolyozni is kellett, ezután persze muszáj már csiszolni is.

kar3.jpg

kar4.jpg

A nagyjából lepucolt darabot levágtam méretre, beállítottam hova fog csatlakozni a foglalat. Ezután megcsináltam a foglalat furatát, és ezen keresztül kifúrtam a vezeték helyét, végig az ágon a hátoldalig. (Nem, nem tudok kanyarban fúrni, ellenben a két oldalról szemmértékkel indított furat középen szögben találkozott, ennyit csak lesz hajlandó kanyarodni a vezeték a befűzéskor.) Csináltam egy furatot a leendő akasztó helyének is:

kar5.jpg

A további finomabb munkát csak ilyenkor szoktam elvégezni, mert ha mondjuk az akasztó, vagy a furat kialakítása közben kettétörik a munkadarab, kevésbé üt meg a guta, ha csak nagyjából volt megmunkálva még. Ezek elkészülte után azonban nagy baj már nem történhet, ilyenkor már nyugodtan ölhetjük a munkát a reszelésbe/csiszolásba. Miután az ágdarab eléggé rusztikus lett, úgy gondoltam valami sötétebb barna kencével felületkezelem. Ez meg is történt. (Obi-s sajátmárkás vékonylazúr, roppant kiadós és olcsó, ajánlom.) Száradás után nagy nehezen belefűztem a villanydrótot.

lyen lett a végeredmény: 

kar7.jpg

kar6.jpg

kar8.jpg

Gondolom többen vannak, akik hozzám hasonlóan úgy érzik, a négyzet alaprajzú ernyő rettentően üti ezt a rusztikus falikar stílust. Én legalábbis ezt éreztem, úgyhogy gyorsan kerítek egy másik ernyőt, valami kerek alaprajzú, kicsit hosszúkásabb formát, talán valami fonott darabot.

Hanem aztán kell csináljak egy falikart ehhez a vörös ernyőhöz is. Megírom majd azt is, persze...

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni. 
 Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek