AJÁNLÓ
 
12:00
2013. 02. 06.
Péntek lévén autós téma kéne. Azt gondoltam, talán akadhat az olvasóink között olyan szülő,...
A bejegyzés folyatódik
 
12:00
2013. 02. 06.
Természetesen abból, hogy a Furdancs egy barkácsblog, nem következik az, hogy mi mindent csakis...
A bejegyzés folyatódik
 
12:00
2013. 02. 06.
Itt a Furdancs blogon többféle tartalom is megjelenik. Vannak saját munkáink, és persze vannak...
A bejegyzés folyatódik
 
12:00
2013. 02. 06.
Mai műtárgyunk egy igazán különleges kis szerszám. Gyerekkoromban még nem tudtam, hogy létezik...
A bejegyzés folyatódik
 
12:00
2013. 02. 06.
Sajnos a vezetékes víz mondhatni mindenhol a kemény, ami ellen elég nehéz védekezni. Látható...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A mai poszt nem egy "hogyan építsünk űrhajót gyufaszálakból" mélységű írás, de garantáltan tartalmaz hasznos információkat egy elsőre egyszerűnek tűnő szerelési munkával kapcsolatban.
Tegnap Norbert kollégánk, aki egyébként a Houdinis gitárosa, kétségbeesett kérést intézett hozzám, miszerint vásárolt a gitárjához egy úgynevezett strap lockot és be kellene építeni a régi helyére. A strap lock egy olyan kütyü, aminek segítségével egy mozdulattal le lehet szedni a hevedert, gitárpántot (Erdélyben átvető) a gitárról. Magával a cserével nem is lett volna gond, de az eredetileg a gitáron lévő hevedergombénál hosszabb és vastagabb csavart kapott az új "babához".

Photo 2013.02.04. 12 16 14 (1).jpg

Két dologtól féltünk. Az egyik a csavar hossza. Nem túl egészséges ugyanis, ha a fenti képen is látható lyukba egy olyan csavart tekerünk, ami alulról beleér a fogólapba. Ezt az úgynevezett szemrevételezéses módszerrel gyorsan ellenőriztük. Szerintem bőven volt hely, de Norbert nem lett nyugodtabb. A másik dolog engem aggasztott jobban. Félő volt, hogy a vastagabb csavar esetleg szétrepeszti a nyakat. Hangszerész olvasóink lehet, hogy másképp látják, de nem mertem kockáztatni. A biztonság kedvéért tehát elbattyogtunk egy csavarboltba, hogy beszerezünk egy mindkettőnket megnyugtató hosszal és vastagsággal rendelkező csavart.

Photo 2013.02.04. 12 16 23 (1).jpg Photo 2013.02.04. 12 16 39 (1).jpg

Végül vettünk csavart, de minek. Olyan rögzítőeszközt nem találtunk ugyanis, amiben száz százalékig megbíztunk volna. A biztonság kedvéért azért elköltöttünk 200 forintot és sétáltunk egy kellemeset. Időközben egy kisebb szakmai konzultáció kerekedett a gitár fölött, amit nyugodtan nevezhetünk veszekedésnek. A konzílium résztvevői az irodában fellelhető gitárosokból és dobosokból állt. Sikerült összekülönböznünk azon, hogy miként oldjuk meg ezt a rettenetesen bonyolult problémát. Hazudhatnám, hogy az én megoldásom győzött. Nem így történt. Csak azért is azt fogom leírni, ahogy én csináltam volna a rendelkezésre álló eszközökből. A meg nem valósult tervem az volt, hogy az új csavar vastagságához igazítom a már meglévő furatot. Mivel? Fúróval. Itt jött volna a sok gitáros által már ismert régi jó "rockfogás", a körömlakk. Érdemes a lyukba egy csepp körömlakkot folyatni. Ezzel a trükkel rugalmas rögzítést biztosíthatunk a csavarnak a lyukban. Állat módon gitározó zenészek gyakori problémája ugyanis, hogy a hevedergomb csavarja egy idő után megeszi az őt körülvevő fát. Ha ez koncerten csúcsosodik ki, akkor egy nem kívánt performansz lehet a dologból. Leszakadt pánttal az ember olyan hatást kelt a színpadon, mint amikor egyensúlyát vesztve, féllábon ugrálva veszi fel a zokniját. Ezek után csak be kell tekerni a helyére a csavart, persze a hevedergombbal együtt.

Photo 2013.02.04. 12 18 43 (1).jpg Photo 2013.02.04. 12 18 56 (1).jpg

Ínyencek kedvéért a munkadarab egy igen jól eltalált Gibson SG-másolat. A tulajdonos, Norbert sem tudja, hogy pontosan milyen gyártmány, de tényleg remek hangszer.

Zenét nem hallgattunk szerelés közben, de ha tehettük volna akkor stílszerűen egy Houdinis-dalt tettünk volna be. Mondjuk ezt:

Ha élőben is megnéznétek a Houdinist, akkor március 2-án Paks felé vegyétek az irányt. Keressétek a Café Bongo nevű műintézményt. Hajrá!



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek