AJÁNLÓ
 
09:00
2013. 12. 27.
Lyukat persze a legegyszerűbb fúróval készíteni, azonban házilagos körülmények között...
A bejegyzés folyatódik
 
09:00
2013. 12. 27.
Péntek lévén autós téma kéne. Azt gondoltam, talán akadhat az olvasóink között olyan szülő,...
A bejegyzés folyatódik
 
09:00
2013. 12. 27.
A legprecízebb és leggondosabb olvasónkkal is megesett már biztos, hogy valami fontosat otthon...
A bejegyzés folyatódik
 
09:00
2013. 12. 27.
Jött két privát hozzászólás a lemezjátszós sorozathoz, ezek adták ennek a posztnak az apropóját....
A bejegyzés folyatódik
 
09:00
2013. 12. 27.
Nemrég megírtuk, milyen is egy furdancsos hétvégéje. Na, most kiderült, hogy a karácsonya...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Műhelyóra fél év alatt

Ezt a posztot még vagy fél éve kezdtem írni, aztán valahogy félbemaradt, nemcsak a poszt persze, hanem a projekt is. Aztán közben elkészült egy másik Furdancs óra is Tákolmányi kolléga interpretálásában. (Annak címére reflektál ennek a posztnak a címe...) Szóval ez az ötlet majdnem feledésbe is merült, de miután jön az év vége, és ilyenkor célszerű megszabadulni a mindenféle magunkkal cipelt balanszoktól, hát gyorsan befejeztem... 

Műhelypakolás közben a kezembe akadt egy régi, fúrógépre szerelhető körfűrész-feltét. Ahogy nézegettem, hogy mire lenne jó, rájöttem, hogy a véletlen a kezembe adta a tökéletes Furdancs blogos kandalló-óra alapját.

für1.jpg

Elsőként a szerkezetet megpucoltam, a hozzá való kis körfűrész-lapról is lepucoltam a rozsdát. Nyilván adta magát a megoldás, hogy a körfűrész-lap lesz az óra számlapja, a szerkezethez szükséges lyuk is megvolt ugye gyárilag a lap közepén. Ráadásul ez épp egy 24 fogas fűrészlap, tehát a számlap kiosztás is jól jön ki. Kitalálni igazából csak a lap rögzítését kellett a markolatban, hiszen az egészet gyárilag összefogó fúrógép nyilván kimarad a projektből. Valamint a számlap kiosztását is el kellett készíteni. (Ekkor még mindenféle gravírozott számlap-megoldás lebegett a szemeim előtt.) Ráadásként még egy masszív fa alaplapot is képzeltem hozzá, így valahogy komplettebbnek tűnik az időmérő. Gondoltam mindenféle steampunk megoldásra, különböző réz kiegészítők, kallantyúk, bizgentyűk és leffentyűk felszerelésére is. (Ezért állt le a megvalósítás annyi időre.) De végül is maradt az alapelképzelés, matt fekete készülékház, fa alaplap, és fehér számlap. Ez lett belőle:

takk3.jpg

takk2.jpg

Miután ez egy műhely-munka óra, értelem szerűen a fontos időpontok lettek nagy számokkal nyomtatva, vagyis a műszak kezdése, az ebédidő, és persze a műszak vége. A fűrészlap-számlap pedig az egész szerkezet elejére lett felrögzítve, mert igaz ugyan, hogy az eredeti helyén, a védőburkolat alatt jobban mutatott volna, viszont úgy a burkolat túl sokat takart volna ki a számlapból.

Most már tehát van hivatalos időmérőnk. Hasznosítására több megoldás is adja magát:

  1. Ha meglesz az új Furdancs székház, nyilván találunk majd helyet neki a márvány előcsarnokban, a recepción ülő szemrevaló hölgyek mögött a falon.
  2. Esetleg lehetne amolyan „Vándor serleg” jellegű díj, amit mondjuk az aktuális top kommentelőnk, vagy épp a legolvasottabb posztunk szerzője birtokolhatna egy-egy hónapig. Bár, tekintve hogy ez egy abszolút egyedi és megismételhetetlen darab, erre csak megfelelő összegű biztosítás kötése után lehet mód.

De akár marketing ajándéknak is remek lehetne:

takk1.jpg

Ui.: Találtam ám a műhelyben egy régi BMW-ről maradt SOLEX karburátort épp az imént. Hiányos, úgyhogy alkatrészként nem sokat ér. Viszont fantasztikus steampunk alkotást lehetne gyártani belőle, akár időmérővel kombinálva is. Elgondolkoztató...

Ja, és ha már munka, meg óra, meg idő, álljon itt a poszt végén egy dolgozós-fajta videó:

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni. 
 



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek