Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tűzmegelőzési kisokos

Barkácsolni jó - legalábbis amíg örömünket leljük benne - ám eme örömöt nagyban lerontaná, ha azt sikerülne leégetnünk, s még inkább, ha még meg is sérülnénk a tűzben. Éppen ezért érdemes néhány percben átgondolnunk, miképp is kerülhetjük el ezt.

tuz1.jpg

Szakmabeli vendégszerzőnk kérésünkre megosztja olvasóinkkal gyakorlatias és életszerű tippjeit a műhelytűz megelőzéséről. Olvassák figyelmesen és szeretettel Ócsai Gábor írását.

Könyvajánló: Fatüzelés

fatuz.jpg

A fával való fűtés egyre népszerűbb, mert a gázhoz képes olcsó, a központi fűtéstől eltérően szabályozható (mármint felfelé is), illetve nem kell figyelni a gázcső végét, hogy szomorúak-e az oroszok. Több munkával, szennyeződéssel jár, mintha csak megnyomjuk a gombot a gázkazánon, ez igaz. Ellenben korlátlanul felhalmozható és skálázhatjuk a költségeket, hogy konyhakész, kugli vagy méterfa alakban vásároljuk és magunk fűrészeljük-hasogatjuk fel a szomszédok nagy örömére.

Tisztítsunk fúvókákat

Blogunk kedvenc témái a maihoz hasonlók. A közvélekedés szerint a gázzal kapcsolatos eszközök még az elektromosságnál is veszélyesebbek, az ilyenekhez képesítés nélküli embernek nem volna szabad 5 méternél közelebb mennie. A biztonsági megfontolások iránt igazán érzékenyek azt mondják, maga a gáztűzhelyek használata is veszélyes és külön szakembert igényelne.

Manapság a legtöbb esetben a lakás/ház fűtését biztosító kazán a lakás valamelyik helyiségében van elhelyezve. A modern gázkazánok és kombinált fűtőberendezések viszonylag kicsik, esztétikusak és biztonságosak. Azonban kertes házak esetén - főképp vidéken - még mindig sok a fa- vagy más szilárd tüzelésű kazán. Vagy mert nincs is elérhető gázszolgáltatás, vagy mert fával fűteni bizony manapság a legolcsóbb megoldás. Ezekben az esetekben gyakori, hogy a kazán nem a lakásban kerül elhelyezésre, hanem egy külön kazánházban lakik. Ilyenkor pedig a forró vizet szállító csövek egy szakaszon a fűtendő lakáson kívül haladnak, hőszigetelésük tehát igen fontos.

cső1.jpg

A hét műtárgya - A takker

Mai főhősünket nyugodtan felvehetjük tiszteletbeli tagnak a WD40 és a Duct Tape mellé a "mindenre használható eszközök" díszes társaságába. Legalább annyira misztikus és sok mindenre jó készség, mint két legendás társa. Ő a tűzőgép, vagy bandanevén a takker. Ezt az eszközt úgy kell elképzelni, mint egy irodai tűzőgépet, csak egy kicsit határozottabb kiszerelésben. Működési elve is hasonló. Nyilván léteznek a képen láthatónál komolyabb darabok is a piacon.

takker.jpg
Így néz ki egy takker

Tűzijáték házilag

Most, hogy lassan vége a bejglikómának, ideje felkészülnünk a szilveszteri mulatságra. Sok mindennel elkápráztathatjuk barátainkat, ivótudományunk mellett például házilag készített tűzijátékkal. Nyilván egyszerűbb és biztonságosabb szaküzletben beszerezni az ilyenkor használatos robbanó kütyüket, de ha mindenképpen szeretnétek egy kis izgalmat csempészni a következő pár napba, akkor IDE kattintva egy egészen korrekt leírást találtok arról, hogy hogyan és miből készíthettek tűzijátékot házilag. Vigyázat! Angolul van.
Hangsúlyozom még egyszer, hogy inkább szaküzletben beszerzett petárdákkal és tűzijátékokkal köszöntsétek az újévet! Nem jó dolog, ha Győrfi Pál mondja az újévi köszöntőnket.

Bár manapság már inkább villanyégőkkel kölcsönzőnk megfelelő megvilágítást a karácsonyfának, akadnak sokan, akik inkább az analóg megoldást választják és gyertyával díszítik fájukat. A csillagszóró pedig nem nagyon helyettesíthető elektromos készséggel. Évről évre hallani lángoló karácsonyfákról a hírekben. Egy szó, mint száz: nincs lehangolóbb annál, amikor éneklés, vagy ajándék bontogatás közben lángra kap a fa. Apropó: ide kattintva is lángoló karácsonyfát találtok, de ennek azért lehet örülni, még holnapig.

Ettől a látványtól elkedvetlenedik az ember

Úgy gondoltam, hogy a fentiek okán emlékezzünk meg néhány tűzoltásra alkalmas eszközről. Nézzük!

Fatüzeléses Volvo

Ehhez csak annyit, hogy erre csudaszép megoldásra a svájci hatóságok simán megadták a műszaki engedélyt!

volvokalyha.jpg

Forrás: Boingboing

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek