Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

RECCS, azaz építsünk tésztahidat

A tésztából való hídépítés nem feltétlenül ismeretlen az érdeklődőbb furdancs olvasók előtt. Pár éve már időről-időre hallani erről a főképp egyetemisták által űzött vetélkedőről. Egy tegnapi sajtóesemény kapcsán azonban személyesen is találkozhattam két építővel (Horváth Bence és Vincze Miklós személyében) és igazán sok érdekes háttérinfót sikerült megtudni erről a szórakoztató, de cseppet sem egyszerű hobbiról.

A világ leghosszabb hídjai

Tisztában vagyunk vele, hogy egy híd megépítése eggyel komolyabb barkácsfeladat, mint egy hokedli összeszegelése maradék faanyagból. (Apropó hokedli! Neki álltatok már az idei Luca-székének?) Viszont ezeknek az építményeknek amellett, hogy átsegítenek valaminek a másik partjára, van még egy jó tulajdonságuk. Az, hogy nagyok. Sőt! Még szépek is. Fokozhatnánk még, de abban megállapodhatunk, hogy egytől egyig lenyűgözőek, már csak méretük miatt is. Csodáljuk hát meg őket szép sorjában. Látni fogjátok, hogy Kínában nem tréfálnak, ha hídépítésről van szó.

hid10.jpgRunyang Bridge Kínában épült 2005-ben. Hossza: 35.6km

hid09.jpgHangzhou Bay Bridge - Kínában épült 2007-ben. Hossza: 35.6km

Felvirradott az második nap reggele. A nap sütött, de nem volt valami meleg. Mindenesetre folytatni kellett, ha már belekezdtem. A tegnap készült szerkezetekből semmi nem dőlt össze, sőt, egész fickósan áll. Jó érzés volt belépni a műhelybe. Még a reggeli kávém ittam, mikor megjöttek az ablakokba való üvegek, úgyhogy azoknak a behelyezésével kezdtem.

müh2-0.5.jpg

A fakopáncs sorozat végén ígértem, hogy fogunk csinálni mindenféle hasznos dolgot fából. Hát akkor most itt a lehetőség. Miután jó ideje már nem dolgozom itthon asztalosként, a korábbi műhely inkább garázzsá lett átalakítva. Némi falazás, új ajtó- és ablaknyílás készült, ezekbe azonban nem került nyílászáró. Most viszont úgy alakult, hogy dolgozni kéne a műhelyben, tehát aktuálissá vált a dolog, és miután hirtelen rendes téli hideg is lett, gyorsan kellett megoldani a kérdést, és persze olcsón. Ja, és azért mutatós végeredményt akartam…

muh4.jpg

Az épületek hőszigetelése terén manapság szinte már naponta találkozunk új fejlesztésekkel. Bár már ma is rendkívül széles választékban elérhetőek ezek a rendszerek, még mindig vannak olyan területek ahol a meglévő megoldásoknál lehet jobbat találni. A külső szigetelések két visszatérő problémája a párazáró, nem szellőző kivitel, valamint a szerelés/szigetelés kapcsán esetlegesen keletkező hőhidak kérdése. A már általunk is bemutatott Supafil fújható üveggyapot egy új rendszer egyik alkotóelemeként erre is megoldást kínál.

Cavity1.jpg

Ha eddig nem volt melegetek, akkor a mai posztot elolvasva garantáltan az lesz, vagy nem. Ismerjük az érzést, amikor a reggeli kávé közben próbálunk erőt gyűjteni, mert egész nap a metsző szélben kell majd dolgozni a szabadban. És tudjuk előre, hogy hiába húzunk fel több réteg termocuccot, legkésőbb délután kettő körül már az átfázástól belassulva zombiként fogunk csellengeni. Vagy amikor a hajnali félálomban szembesülünk azzal, hogy mégis leesett a hó, lehet korábban kelni havat lapátolni, és a forró tea hatása öt perc múlva már sehol se lesz.

A túraboltok tele vannak a jobbnál-jobb kabátokkal, pulóverekkel, mellényekkel, de tud ilyet valamelyik?

kabat.gif

Passzívház, hőhíd, kémény

Az utóbbi években érezhetően megnövekedett Magyarországon is az energiatudatos építésre való igény. A házépítők tudatosan gondolnak a jövőre és olyan házat terveztetnek illetve építtetnek, ami nem csak komfortos és szép, de üzemeltetése is kevesebb költséget igényel. A nagyobb energiahatékonyságot megcélozva legtöbben a szigetelésre, a nyílászárókra és az energiatakarékos berendezésekre gondolnak, és emellett megfeledkeznek a hőhídmentes szerkezet fontosságáról. Bár a minősített passzívházak száma hazánkban még messze elmarad a nyugat-európai átlagtól, a házépítők jogos igényét, mely szerint új otthonuk energiafogyasztási szintjét a passzívházak szintjére csökkentsék, az építőipar valamennyi képviselőjének kötelessége figyelembe venni.

termo.jpg

Túlélés hideg időben

Tekintettel a hóhelyzetre, minden jópofáskodás nélkül ajánlom nektek a katonai kiképzés túlélésre vonatkozó praktikáit. Sokan, akik a járhatatlan utakon ragadtak, nem feltétlenül ilyen túlélőtáborra vágytak. Sosem baj, ha ilyen szorult helyzetben birtokában vagyunk olyan tudásnak, ami segíthet átvészelni, vagy ha úgy tetszik túlélni, azt a hosszabb rövidebb időt, amíg megérkezik a segítség. A Katonasuli oldalon egy csinos kis oktatóanyagot találtam a túlélési ismeretekről. A legfontosabb talán, hogy valahogy tüzet tudjunk barkácsolni. Ezt a részt ITT találjátok. Az alábbi ábrákat pedig úgy ahogy van ideloptam nektek. Olvasnivalót is ajánlok a témában, mégpedig Alexander Stilwell Túlélési enciklopédia című könyvét.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Fatüzeléses Volvo

Ehhez csak annyit, hogy erre csudaszép megoldásra a svájci hatóságok simán megadták a műszaki engedélyt!

volvokalyha.jpg

Forrás: Boingboing

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek