Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A hét műtárgya - Az imbuszkulcs

Fel szeretném hívni fiatalabb olvasóink figyelmét arra, hogy az imbuszkulcsnak semmi köze Harry Potterhez. Ami abban a filmben szerepel az a "zsupsz"-kulcs, és egészen másra való, mint mai főszereplőnk. A már sokat emlegetett idevágó szakképzésem során az egyik legmisztikusabb kifejezés a "belső kulcsnyílású csavar" elnevezés volt. Ez nekem annyira tetszett annak idején, hogy úgy éreztem, egyszer még csajozni is tudok majd vele. Aztán rájöttem, hogy a gitár alkalmasabb eszköz erre.

imbuszkulcs.jpg

Raklap fantáziák

A raklapok valahogy körülvesznek bennünket mindennapi életünk során. Szürke eminenciásként szolgálnak bennünket, a hipermarkettől az autóalkatrész nagykereskedésig. Az EUR raklap pedig külön kincs. Ha végképp megadták magukat, akkor jöhet az újrahasznosítás. Az alábbi videón egy csudaszép gyűjteményt láthattok arról, hogy mihez kezdhettek megunt vagy kiszolgált raklapjaitokkal, már ha éppen landolt nálatok pár darab.

Haszontalan masina

Az alábbi videón látható szerkezet megalkotója gondolt egy nagyot, és kifeküdt nyomtatójából készített valami igazán haszontalant. Ez egy olyan gép, ami nem azt akarja, amit mi. Valahogy így tudnám összefoglalni, hogy mit tud ez a masina. Részletes leírást ITT találtok. Részemről órákig el tudnék vele játszani, és kihívásnak sem utolsó egy ilyet kitalálni és összerakni. Ezen a linken egy impozáns gyűjteményt találtok a témában.

Mint már említettem a zabálás, éneklés és ajándékozás mellett bőven volt mit csinálni karácsonykor. Tisztán emlékszem a pillanatra, amikor december 23-án feleségem tágra nyílt szemekkel állt elém, és azt állította, hogy elromlott a mosógép.

Persze, hogy nem hittem neki. Az nem lehet, mondtam, hiszen most cseréltek benne szénkefét. Ezzel a mondattal némi tekintélyt sikerült ugyan kölcsönöznöm magamnak, de természetesen nem győztem meg. Váltig állította, hogy a mosógép nem indul el. Két dologra gyanakodtam. Vagy valami perverz kis játékba akar bevonni és ez a felvezetés, vagy valóban valami elromlott a masinában. Az elsőre nem mertem rákérdezni, így felhívtam a mosógépszerelőt. Ferenc első csöngésre felvette a telefont és miután elmeséltem neki, hogy mi a helyzet, rögtön jött is a válasszal. Elmondása szerint beleszaladt egy puhább, rossz minőségű szénkefe szériába és valószínű, hogy nekünk is ebből jutott, amikor annak idején nálunk járt javítani. Tekintettel dátumra, nem erőltettem, hogy azonnal jöjjön ki. Legfeljebb majd retkes ruhában karácsonyozunk, gondoltam. 27-ét beszéltünk meg.
El is érkezett a nagy nap és rövid beszélgetés után hozzá is láttunk a munkához. Kis fürdőszobánk ismerős lehet a fregolis posztból. Érezzétek otthon magatokat.

Én már jó előre kihúztam a mosógépet a helyéről. A víz elzárása és az áramtalanítás után elsőként felborítottuk a gépet. Alulról lehet hozzáférni a motorhoz. Ebben található a kérdéses szénkefe. Ráadásul kettő.

A szénkefék a villanymotor kommutátorán csúsznak. Egyáltalán nem néznek ki kefének, de ezek adják át az áramot a motor forgórészének. Joggal merül fel, hogy mi a franc az a kommutátor. Olvassátok egy kicsit a villanymotorokról

Fúrógéppel hajtott babahinta

Az üvöltő, aludni nem akaró gyerek okozta fáradtság, olykor kreatív megoldásokra sarkallhatja az embert. Talán az alábbi videón látható szerkezet is egy ilyen élethelyzetben született. Mindenesetre a kölöknek láthatóan tetszik. Ha mindenképpen szüttyögni akartok vele, akkor az elkészítéséhez szükséges leírást ITT találjátok. Legalább annyira "igényes" megoldás, mint Mr.Furdancs kolléga ajtógombja.

Önherélés láncfűrésszel

Azt hiszem, egy igen kellemetlen érzés előtti utolsó pillanatról találtam egy fotót. Csak remélni merem, hogy a láncfűrész végül nem indult be. Kellemes hétvégét mindenkinek!

onhereles.jpg

Ajtógomb-tuning

Eseménydús volt a karácsony. Mondhatni, beigazolódott, hogy valóban létezik a "minden a legrosszabbkor romlik el" elnevezésű tréfás népi játék. Nekem kijutott mindenből. Volt részem fali melegítő szerelésben, meglátogatott a mosógépszerelő és lendületből megjavítottam a szenteste kezemben maradt ajtógombot is. Szerintem kezdjük ezzel!

A történet úgy kezdődött, hogy engedve a csábításnak, 24-én éjjel rámentem a maradékra. Fojtásnak belapátoltam volna egy kis beiglit is. Tányért is szerettem volna a süti alá, ugyanis a morzsálásért nálunk halálbüntetés jár. Gyanútlanul nyitottam ki a szekrényt, amikor kezemben maradt az ajtó gombja. Az ajtó visszacsapódott, amitől persze mindenki felébredt. Boldog voltam. Másnapra kitaláltam, hogy miként hozom helyre az ajtógombot. Szerintem dizájnos lett. Fúrógép, kapupántcsavar és egy kis satu kell hozzá. Satum persze nem volt, így gányoltam egy kicsit a papagájfogóval. Majd meglátjátok. Kezdjük!

Az egész problémát az okozta, hogy a kis fagombba beletekert hernyócsavar az évek során "megette" az őt körbevevő fát. Így aztán a menet már nem látta el eredeti feladatát, ettől pedig könnyedén kezemben maradt a gomb.

Photo 2012.12.30. 10 39 32 (1).jpg Photo 2012.12.30. 10 39 57 (1).jpg
Ez történt.

A hét műtárgya - A takker

Mai főhősünket nyugodtan felvehetjük tiszteletbeli tagnak a WD40 és a Duct Tape mellé a "mindenre használható eszközök" díszes társaságába. Legalább annyira misztikus és sok mindenre jó készség, mint két legendás társa. Ő a tűzőgép, vagy bandanevén a takker. Ezt az eszközt úgy kell elképzelni, mint egy irodai tűzőgépet, csak egy kicsit határozottabb kiszerelésben. Működési elve is hasonló. Nyilván léteznek a képen láthatónál komolyabb darabok is a piacon.

takker.jpg
Így néz ki egy takker

Lábbal hajtott Porsche

Tudom, hogy még nincs itt a kerékpáros szezon, de ezzel a mutatvánnyal nem tudtam kivárni a tavaszt. Először azt hittem, hogy ez egy "egyszerű" négykerekű bringa, aztán kiderült, hogy nem. Ez a modern kori "FrédiBéni" gondolt egyet és készített, az egyébként is menő bringájából, egy Porsche alakú, lábbal hajtott járművet. Nagyon kafa. Képgaléria ITT

Forrás: epicfail.com

Boldog új évet!

Kellemes barkácsolásokban gazdag, boldog új évet kívánunk mindenkinek, és másoknak is!

buek2013.JPG

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek